21 Ağustos 2012 Salı

Bin Muhteşem Güneş - Khaled Hosseini



Sıkıcı olmayan bir kitap okusak, ne okusak?

Araştırma kitaplarından sıkıldığında okuyabileceğin bir kitap : Bin Muhteşem Güneş 

Babasının gayri meşru çocuğu olan Meryem'in, bambaşka hayalleri olan Leyla ile hayatlarının kesişmesi, bulundu
ğu coğrafyada kadın olmanın zorluklarının iliklerine kadar hissetmesi ve direnmekten vazgeçmeyen Afgan kadınlarının hikayesi...

Uçurtma Avcısı'nın yazarı Khaled Hosseini'den... Uçurtma Avcısı kadar çok beğenmemiştim ama teması ilginizi çekebilir (:




M.G.
// Okumayı Sürdürün

OSAMA : Kadınlığın Yasak Öyküsü



2003, Afgan yapımı Osama...
Taliban yönetimi altında 'yasal bir eşlikçisi' yani kocası bulunmayan kadınların kadın olarak ayakta kalma çabasını anlatan mükemmel bir film. Bu sıralar Afganistan'da kocası olmayan kadın sokağa çıkamamaktadır. 

Ama büyükanne, anne ve küçük bir kız çocuğundan oluşan ailemiz hayatını devam ettirmek zorundadır. Bu nedenle 12 yaşındaki küçük Osama'yı erkek çocuk kılığına sokarlar, Osama bu şekilde eve para getirmektedir. Taliban aynı zamanda tüm erkek çocukları da kendi medreselerine almaktadır. Bu sırada Osama da zorla bu medreseye kaydettirilir. Yavaş yavaş ergenliğe adım atacak olan Osama'daki garipliklerin diğer çocuklar tarafından fark edilmemesi imkansızlaşır.
Yazar ve yönetmen: Siddiq Barmak. IMDb'den 7.3 puan almış ancak çok daha fazlasını hak ediyor. Izleyin derim canlarım (=

Filmde en etkileyici sahne, Osama'nın kaçmaya çalışırken Taliban tarafından beyni yıkanmış ufacık erkek çocuklar tarafından parçalanırcasına yakalanmaya çalışılması idi. Aynı zamanda aldığı ceza sırasında kadın olduğunun öğrenilmesinde de bir itham bulunduğunu düşünüyorum :)


M.G.








// Okumayı Sürdürün